recipes / recept

Zucchini-kofta i tomatsås

Grundreceptet för vad vi traditionellt lagar den 25 december.


Kofta görs på råa eller kokta grönsaker, som blandas med kryddor och kikärtsmjöl, formas till bollar, friteras och serveras, vanligen med en sås. Kofta är för indierna vad falafel är för befolkningen i Mellanöstern. Det finns minst lika många kofta-recept som det finns provinser i Indien.

Man kan använda finrivna grönsaker som tex zucchini, blomkål, potatis, morötter, vitkål, rättika eller en blandning av två olika grönsaker. Genom att prova olika grönsaker och varianter av dem kommer du att uppskatta mångsidigheten hos kofta. Kom ihåg att krama ur överflödig vätska ur de rivna grönsakerna; annars faller dina kofta-bollarna sönder under friteringen.

Detta behöver du till 10 kofta:

Detta behöver du till såsen:

Gör så här:

  1. Gör tomatsåsen först. Koka tomaterna i vatten tills de mjuknar. Pressa genom en sil, släng skal och kärnor och ställ såsen åt sidan.

  2. Hetta upp olivoljan i en medelstor kastrull, tillsätt chili, senapsfrön och spiskummin och fräs tills senapsfröna poppar. Tillsätt ingefära, hing och gurkmeja och omedelbart därefter tomatsåsen. Låt koka någon minut.

  3. Tillsätt slutligen rårörsocker, salt och korianderblad, blanda väl och håll såsen varm.

  4. Gör nu kofta-bollarna. Blanda alla ingredienser väl och forma 10 bollar.

  5. Fritera bollarna på medelstark värme i 5–8 minuter eller tills de blir gyllenbruna. Vänd med en hålslev medan du friterar. Låt rinna av i en sil eller på hushållspapper.

  6. Lägg kofta-bollarna i tomatsåsen och låt dra i ca 15 min.


Källa: Rosemarie Klangerstedt (1993). Vediska Läckerheter, 108 läckra indiska vegetariska recept. Malmö: Bhaktivedanta Book Trust, cop.