Avocado är smaklig och nyttig grönsaksfrukt, här följer några aptitliga recept.


Avocadoglass

2 avocador
saften av en citron
2 msk florsocker
1/2 liter sojavaniljglass (annan glass går nog också)
ev. nötkärnor

Dela avocadofrukterna mitt itu. Ta bort kärnan och gröp ur köttet. Mosa och smaksätt med citron och socker. Rör glassen mjuk. Blanda den med avocadomassan. Smaksätt ev. ytterligare med citron och socker. Ställ blandningen att frysa under drygt 1 timme. Rör upp glassen, den ska vara lättfryst och lite krämig. Lägg upp den i skalen. Garnera ev. med hackade nötter.


Avocadosoppa - varm eller kall

2 stora mogna avocador
1 1/2 - 2 dl sojagrädde (eller vanlig grädde)
1 liter grönsaksbuljong
1/4 - 1/2 tsk peppar

Dela avocadon, ta ur kärnan och lossa köttet. Spara en halva till garnering. Passera eller "mixa" fruktköttet. Vispa ner grädden lite i taget i avocadomoset. Koka upp buljongen, sänk värmen och vispa ner avocado-gräddmoset i den sjudande buljongen. Smaka av med peppar. Häll upp soppan och servera varm eller kall garnerad med tunna skivor av den resterande avocadohalvan.


Syrlig avocadokräm

2 väl mogna avocador
saften av 1/2 citron
1 dl florsocker

Dela frukterna, ta ur kärnan och lossa fruktköttet. Mosa det och blanda med citronsaft och florsocker. Servera krämen iskall i portionsglas eller i skalet. Garnera med citronskivor och ett rån.


Avocadomackor
av Bregott prisbelönat recept

Avocado
Gul eller röd lök
Formfranska
Smörgåsfett
Citron
Peppar
Örtsalt

Dela, skala, ta ur kärnan och hacka fruktköttet. Skala löken och finhacka den. Rosta brödet. Bre på margarinet/smöret (eller vad tusan du använder), lägg på löken och avocadon. Krydda citron, peppar och örtsalt.


Avocadomousse

1 dl vispgrädde
2 mogna avocados
2 msk pressade citron
2 msk punsch

Vispa först grädden. Klyv frukterna och tag bort kärnorna. Gröp ur fruktköttet och tryck det genom en sil. Blanda omdelbart moset med citron, socker och punsch. Blanda ner moset i grädden. Servera moussen kall i portionsglas, gärna med en bit mörk choklad till.


Avocado naturell

Avocado
Gärna citron
Ev. Creme fraiche

Glöm inte att avocado smakar ypperligt gott som den är, gärna med en skvätt citron och kanske med en klick creme fraiche.